Gdyby ktoś chciał przerobić sobie lampy na soczewke bihalogen w ibize FL to ta instrukcja jest dla niego
Potrzebujemy:
2x soczewki (ja użyłem soczewki bihalogen H7 z mercedesa)
2 lampy pod żarówke H4
Klej do szyb, poxipol (lub inny mocny klej)
Taśma aluminiowa do kominków
Spray (ja użyłem czarnego matu do wysokich temp. )
Duzo cierpliwości i piwa
1. Ustawiamy lampę na podłożu lub stole w pewnej odległości od ściany i podłączamy żarówke aby zaznaczyć sobie linię odcięcia światła.
a) Oryginalne ustawienie
b) Po wyjęciu silniczka/zaślepki od poziomowania gdy odbłyśnik jest na maxa w dół
c) Po wyjęciu silniczka/zaślepki od poziomowania gdy odbłyśnik jest na maxa w górę
Ostatnie dwa robi się tylko po to aby sprawdzić czy soczewka jest dobrze osadzona i ma taki sam zakres regulacji jak ori lampa.
2. Zabieramy się za rozklejenie lampy. Rozklejałem VALEO, ok. 45min na sztuke.
Nagrzewamy piekarnik do 150st C i wkładamy lampe na ok. 5min, w miejsce oznaczone na zdjęciu wkładamy śrubokręt płaski i podważamy po kolei, oczywiście ten plastik musi być w miarę miękki.
3. Następnie rozbieramy lampę na części
Wyjmujemy odbłyśnik.
Teraz ustawiamy sam odbłyśnik na podłożu/stole I kierujemy na ściane I zaznaczamy linie odcięcia światła.
4. Teraz zabawa z wycinaniem odbłyśnika pod soczewke.
Zaznaczamy sobie miejsce w którym musimy odciąć i do dzieła, ja użyłem potocznie zwanej gumówki.
5. Osadzanie soczewki.
Teraz przyda nam sie sciana z zaznaczonymi liniami odcięcia światła.
Gdy umieścimy soczewke w ?resztkach? odbłyśnika ustawiamy ją tak aby świeciła w 99% tak jak światło z pkt. 3, odcięcie światła musi być takie same jak na ori odbłyśniku.
Mocujemy taśmą do odbłyśnika aby nam się nic nie przesunęło i kleimy.
Ja użyłem poxipolu I kleju do szyb, można jeszcze przykręcić w kilku miejscach śrubki dla pewności.
W międzyczasie można pomalować elementy lampy.
Odbłyśnik można pomalować przed osadzaniem soczewki, a można po, to już jak kto woli.
6. Po zaschnięciu całości można się brać za obudowanie soczewki , mi posłużyla doniczka plastikowa, tutaj jak kto woli i na ile ma inwencje.
Gdy soczewka już siedzi mocno to zakładamy obudowe I uszczelniamy aby nie wydostawało nam się światło, ja zakliłem całość folią aluminiową i zakryłem doniczką, a następnie jeszcze między doniczke a odbłyśnik dałęm kleju do szyb, można użyc silikonu.
7. Gdy całość złożymy, sprawdzamy jeszcze czy odcięcie światła zaznaczone na ori lampie pokrywa nam się z soczewką.
Do zabiegu można użyć jakichkolwiek soczewek, problemem jest tylko później zabudowa, najlepiej szukać soczewek z maskownicą. Moje soczewki miały długość 15cm, a średnica szkła była 8cm. Weszły na styk, z tyłu lampy nic nie trzeba przerabiać, zaślepka ładnie wszystko zakrywa.
W razie pytań sluże pomocą.
Pzdr i powodzenia