Montaż tempomatu na przykładzie Seata Leona 1.9 TDIZdejmowanie poduszki, kierownicy, manetek.
Prace można podzielić na dwa etapy:1. podłączenie elektryki - podszybie
2. montaż manetki ? kierownica
Teraz omawiamy montaż manetki.
Co będzie potrzebne:- manetka tempomatu z wiązka ? ja dałem 130 za nowy zamiennik
- śrubokręt plaski (zawsze się przyda)
- torx 25 (o ile pamiętam)
- śrubokręt gwiazdkowy
- klucz do kierownicy (S2 M12)
Wyjmujemy poduszkę:- można odpinać klemę z aku, ja tego nie robiłem ale UWAGA nie włączyć przypadkiem zapłonu bo wystąpi błąd poduszki (jak mamy vaga to nie problem)
- skręcamy kierownice w lewo i prawo o 90st i mamy wtedy dostęp do zatrzasków poduszki (jest 2)
- od strony licznika w otwór w kierownicy wkładamy plaski śrubokręt i odbezpieczamy zatrzaski, poduszka sama odskoczy
- odpinamy kostkę z poduszki, oraz kostkę na kierownicy która jest wpięta w taśmę poduszki
Zdejmujemy kierownice:- trzeba zablokować kierownice i odkręcić kluczem, jak nie ma znaków to znaczymy
- zdejmujemy kierownice
Wyciąganie manetki:- odkręcamy 6 śrub, może być 7 (jeszcze jedna od dołu)
- zdejmujemy górny plastik bez problemu, z dolnym trzeba się trochę po szarpać (zdejmujemy tez rączkę od regulacji kierownicy i wyciągamy kluczyk)
- zdejmujemy taśmę poduszki, odpinamy kostkę lub dwie i 4 zatrzaski
- od góry luzujemy mocowanie manetek
- odpinamy kostki (maja zatrzaski po bokach)
- mając manetki w ręku, wkładamy wkrętak w ten otwór i rozpinamy manetki na 2 części
- wkładamy nowa manetkę i mocujemy na kierownice wpinając kostki i skręcamy
Zdejmujemy osłonę pod kierownica:- odkręcamy 3 śruby pod kierownica torxem oraz 4 pod klapka bezpieczników z lewej strony deski
- trzeba mocniej szarpnąć do siebie i osłona wychodzi
Podłączenie kostki:- przeciągamy kabel tempomatu który powinien wisieć za przekaźnikami (pierwsza cześć instrukcji)
- trzeba go tak poprowadzić aby się nie przecierał np. mechanizmem regulacji kierownicy, opaski w tym pomogą
- wpinamy kostkę do manetki, UWAGA bo nie oryginalna można podłączyć odwrotnie i tempomat nie zadziała
Teraz składamy wszystko w odwrotnej kolejności i wyjazd na trasę
Montując samemu tempomat można zaoszczędzić nawet 200zl za sama robociznę
Cześć pierwsza instrukcji
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=10805.0Dyskusja na temat tempomatu:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=870.0